Τι είναι το τεστ κοπώσεως;
Η δοκιμασία κόπωσης ή αλλιώς test κοπώσεως αποτελεί μία εύκολη και αναίμακτη διαδικασία που συνδράμει στην διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Η εξέταση γίνεται σε κυλιόμενο τάπητα, δηλαδή ο εξεταζόμενος υποβάλλεται σε έλεγχο σωματικής άσκησης υπό συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εξέτασης και στο τέλος της.
Πότε χρειάζεται να γίνει ένα test κοπώσεως;
H δοκιμασία κόπωσης γίνεται για να προσδιοριστούν προβλήματα σε ασθενής με ύποπτα ενοχλήματα όπως ζάλη, αίσθημα υψηλών παλμών κ.α. Επιπλέον προτείνεται σε άτομα άνω των 40 ετών που ανήκουν σε συγκεκριμένη κατηγορία επαγγέλματος και σε ασυμπτωματικά άτομα με παραπάνω από έναν παράγοντες κινδύνου. Άλλος σημαντικός λόγος που επιβάλλεται η δοκιμασία κόπωσης είναι για να εκτιμηθούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα σε ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο που λαμβάνουν φάρμακα, σε ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου κ.τ.λ. Τέλος, το τεστ κοπώσεως προτείνεται για να βρει ο ενδιαφερόμενος αν είναι κατάλληλος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα άθλησης και πόσο έντονα μπορεί να αθληθεί.
Προετοιμασία για το τεστ:
- αναφέρετε στον γιατρό σας οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνετε ή έχετε λάβει αυτοβούλως τις τελευταίες 48 ώρες
- δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού ή ποτού -εκτός νερού- 3 ώρες πριν την εξέταση
- φορέστε άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια για να είστε άνετοι
Πώς γίνεται η δοκιμασία κοπώσεως:
Μετά την επικόλληση των ειδικών αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων, ο ασθενής συνδέεται με τη συσκευή συνεχούς ηλεκτροκαρδιογραφικής καταγραφής 12- απαγωγών και ανεβαίνει στον τάπητα για να ξεκινήσει την εξέταση. Υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα άσκησης σε τάπητα, αλλά το συνηθέστερο στην κλινική πράξη είναι το πρωτόκολλο Bruce, κατά τη διάρκεια του οποίου μεταβάλλεται αυτόματα, μέσω προεπιλεγμένου λογισμικού, η κλίση και η ταχύτητα του τάπητα κάθε 3 λεπτά. Υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος στην οθόνη του monitor και γίνεται τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης κάθε 3 λεπτά.
Πόσο διαρκεί το τεστ κοπώσεως:
Τα τεστ κόπωσης δεν διαρκούν πάνω από 15 λεπτά. Ο ιατρός πρέπει να ασκήσει την καρδιά εντονότερα για περίπου 8 με 12 λεπτά ή περισσότερο. Ο χρόνος της εξέτασης καθορίζεται κυρίως από την αντοχή του ασθενή μέχρι την εμφάνιση μυϊκού καμάτου. Από διαγνωστικής πλευράς και ανεξάρτητα από τη φυσική κατάσταση του εξεταζόμενου, ο επιβλέπων καρδιολόγος μπορεί να σταματήσει την εξέταση, όταν η καρδιακή συχνότητα αγγίξει τη μέγιστη προβλεπόμενη για την ηλικία του εξεταζόμενου καρδιακή συχνότητα.