Τι είναι η δυσλιπιδαιμία και πώς επηρεάζει την υγεία μας;

Με τον όρο δυσλιπιδαιμία περιγράφεται η παθολογική κατάσταση της διαταραχής των λιπιδίων στο αίμα. Στα πλαίσια αυτής λογίζεται τόσο η αύξηση (ολικής χοληστερόλης, LDL και τριγλυκεριδίων) όσο και η ελάττωση (HDL) των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών, από την οποία προκαλείται βλάβη στον οργανισμό.

Η δυσλιπιδαιμία διακρίνεται σε πρωτοπαθής όταν είναι γονιδιακής (κληρονομικής) αιτιολογίας και σε δευτεροπαθή όταν οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις ή και στην κακή διατροφή.

Οι πρωτοπαθείς δυσλιπιδαιμίες είναι σπανιότερες από τις δευτεροπαθείς, χαρακτηρίζονται από σημαντικές διαταραχές στα επίπεδα των λιπιδίων και δύναται να παρουσιάζουν συχνότερα σε σχέση με τις δευτεροπαθείς χαρακτηριστικά κλινικά ευρήματα. Ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την εμφάνιση ισχαιμικών καρδιαγγειακών νοσημάτων σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες (3η και 4η δεκαετία της ζωής).

Οι δευτεροπαθείς δυσλιπιδαιμίες σχετίζονται με κακές υγειινοδιαιτητικές συνθήκες καθώς και με συνοδά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, το νεφρωσικό σύνδρομο, ο υποθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία ή και τα φάρμακα (π.χ. διουρητικά).

Ποια είναι τα συμπτώματα της Δυσλιπιδαιμίας;

Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσλιπιδαιμία δεν αντιλαμβάνονται τα συμπτώματά της, εκτός αν αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Ο γιατρός διαγιγνώσκει συνήθως τη δυσλιπιδαιμία από τις εξετάσεις αίματος.

Η σοβαρή δυσλιπιδαιμία που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος και η περιφερική αρτηριοπάθεια. Οι τελευταίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποια είναι τα αίτια της Δυσλιπιδαιμίας;

Η διάκριση της Δυσλιπιδαιμίας σε δύο είδη, γίνεται με βάση τα αίτια που την προκαλούν, πιο συγκεκριμένα:

Πρωτοπαθής Δυσλιπιδαιμία

Η πρωτοπαθής δυσλιπιδαιμία αποδίδεται συνήθως σε γενετικούς παράγοντες και επομένως είναι κληρονομική. Τα συχνότερα αίτια της πρωτοπαθούς δυσλιπιδαιμίας περιλαμβάνουν:

  • Την Οικογενή Μικτή Υπερλιπιδαιμία, η οποία εμφανίζεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες και μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη.
  • Την Οικογενή Υπερλιποπρωτεϊναιμία, μία μετάλλαξη σε μία ομάδα LDL πρωτεϊνών που λέγονται απολιποπρωτεΐνες
  • Την Οικογενή Υπερτριγλυκεριδαιμία, η οποία προκαλεί υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
  • Την Ομοζυγωτική Οικογενή ή Πολυγενική Υπερχοληστερολαιμία, μία μετάλλαξη στους υποδοχείς της LDL
Δευτεροπαθής Δυσλιπιδαιμία

Η δευτερογενής δυσλιπιδαιμία προκαλείται από παράγοντες του τρόπου ζωής ή παθήσεις που επηρεάζου τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος.

Τα συχνότερα αίτια της δευτεροπαθούς δυσλιπιδαιμίας περιλαμβάνουν:

 

Πώς αντιμετωπίζεται η Δυσλιπιδαιμία;

Η θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας γενικότερα προϋποθέτει ολιστική αντιμετώπιση: διόρθωση αιτίου δευτεροπαθούς δυσλιπιδαιμίας (πχ. υποθυρεοειδισμού), καθώς και ανίχνευση και αντιμετώπιση συνοδών νοσημάτων που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (πχ. παχυσαρκία, κάπνισμα, υπέρταση, υπερκατανάλωση αλκοόλ κ.α.).

Θεμέλιο στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας αποτελεί η υγειινοδιαιτητική αγωγή, η οποία συνεπικουρείται, όταν και εφόσον κριθεί απαραίτητο, από τον θεράποντα ιατρό και από την φαρμακευτική αγωγή.

Κλείσε ραντεβού από το instadoctor.gr